Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 09:36 - Негативните последици от скандала с изпуснатата реплика на Роман Василев
Автор: baletlnetpepas Категория: Други   
Прочетен: 4950 Коментари: 16 Гласове:
2

Последна промяна: 07.04.2010 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 
 
 
 
 
Скъпи приятели,
през последните дни много се изприказва за думите на Роман Василев. Дори и аз написах
пост посветен на темата. Както винаги, разделихме се на кресливи защитници на Роман Василев и не по-малко кресливи негови обвинители. Бавно и постепенно генерализирахме спора през прокуратурата и съдебната власт, за да стигнем темата за всеобщия правов ред, в който живеем - т.е. все неща, които реално няма да съжалявам да загубя.

Ще съжалявам обаче, ако загубя нещо друго.
И за да ви разкажа какво е това нещо друго написах този пост.


Преди известно време гостувах на един мой близък приятел. Когато му заобяснявах, че голяма тъпота ме е налегнала, той ми каза
:

"Защо бе?! Я, влезни в сайта на МВР, кликни върху линка "Пресцентър на МВР", а от там в секцията "Акценти", връзка "Репортажи" и гледай филчетата, които са качени."

Следвайки съвета му (а аз винаги следвам съветите на приятелите си), започнах през ден-два да надниквам на указаното място и да поглеждам минутката-две, която ми даваше този източник. И като като казахме източник, вижда ми се естествено да ви разкажа:

Приказката за източника


Един ден, на гости на този мой приятел, беше още един приятел. Той е криминално проявен и е въобще най-добродушния човек, с който живота ме е срещал. Ако мога да го сравня с някой това е Швейк. Той и Швейк беше криминално проявен. Та този Швейк ми каза:

"Знаеш ли, източникът е извор! Едно и също нещо за един е извор на имане, а за друг източване на предприятието. Имането не извира от нищото. Имането винаги източва нещо. Всеки извор източва водата от земята и затова ти казвам: Източникът е извор!"


Аз обаче не го слушах внимателно, защото думата извор източи из мен един дълбоко стаяван стар страх, едно чувство за вина. Думата извор ме накара да се сетя за това, как преди години бях на лагер в някакво Етрополско село (Борковец или нещо подобно). Покрай оградата на лагера течеше малка рекичка, която един следобед реших да последвам. Вървях, вървях, а рекичката ставаше все по-малка. В края (или може би трябва да кажа началото, защото нали изворите на една река са нейно начало), стигнах до една тъничка струйка, която се процеждаше от една мъничка дупчица в пръста. Самият извор!

Гледах тази дупчица... гледах я... и накрая взех една пръчка и започнах да дълбая в нея. Малко след това водата спря да тече. Няколко дни подред се връщах на мястото, но вода там нямаше. Може да се каже, че бях унищожил извора. Чувствах се виновен пред всички и не споделих с никого тази история (освен със всички вас сега).

Вероятно това бе причината, когато приятелят ми каза:
"Знаеш ли, източникът е извор!", аз да се почувствам малко неловко и да не слушам внимателно разсъжденията му за идентичността на извора и източника, защото както казваше стария приятел Фройд: "Всяко чувство за вина е спирачка пред осъществяването на дълбоко стаения импулс да наебеш майка си! Барман, донеси още по едно. Наздраве!" А щом чувсвото за вина те спира дори от това, то със сигурност може да възпрепиятства по-дребни неща като например да слушаш внимателно приятеля си.

Бръкнал с пръст в дълбоката рана на моят извор, и разкрил най-дълбоките си травми, сега вече мога да продължа с източника на вдъхновението си - сайта на МВР, откъдето и извират моите страхове.

Страхувам се, че след случая с Роман Василев. Компетентните органи ще започнат да обръщат по-голямо внимание на този важен източник на информация за полицейския живот.

Досега, филмчетата там се пускаха някак наивно, без да минават през голяма предварителна обработка, цензура и контрол. Никой не им обръщаше голямо внимание и поради това, често в тях се чуваха съвсем искрени реплики, които ни показваха полицаите не като зомбирани полуидиоти, а като хора от плът и кръв. Наивно ни се представяха редица неща без постояния страх, че някой би ги изтълкувал като полицейско насилие или слабост - две така човешки качества.


Страхувам се, че след случая с Роман Василев на отговорните лица вероятно ще им хрумне, че тези наивни филчета могат да създадат и ПРОБЛЕМИ. Та вижте, от тях си изпати дори самият Роман Василев - зам.градския прокурор на София! А да говорим ли какво би се случило на някакъв дребен полицейски началник на сектор "Оперативен отдел и контрол" към Дирекция "Контрол на отделни операции на МВР"?!

image
Самият Роман Василев преди да има проблеми
Снимка: Правен Свят, а там кой я е правил не знам

Страх ме е, че на някой може да му хрумне мисълта:
"Не! Не може току така да се пускат филчета там вече! Създавам длъжност: "Отговарящ за Отговорите на Обществеността към Информацията Предоставяща се на Граждани и Журналисти с Репортажите на Пресцентъра на МВР". И само да има проблеми, майката ще ти еба !"


Страхувам се, че след този случай, няма да мога да виждам клипче като прикаченото тук и няма да мога да си задавам следните въпроси и да ме спохождат следните мисли:

Беше ли необходимо маскираният човек да изтреля нещо закачено на жици върху легналия човек, което нещо очевидно причини болка на легналия човек?

Кой импулс е по-естествен да причиниш болка или да състрадаваш?

Тези въпроси ме накараха да се сетя, че в историята най-скучната и евтина маска от всички възможни - чорап с две - три дупки - се е давала на палача. Което пък е съвсем разбираемо, няма да му дадеш маската си за бала във Венеция, я! Но пък и палачът и участващият в карнавала са свързани в това, че са излезли от нормалното си, човешко битие и са влезли в тялото на нещо различно от тях самите. Нормалното им човешко тяло е оставено някъде другаде и докато носят маските си обитават различно тяло, неподвластно на законите на обикновения човек. Можеш да бъдеш садист, когато носиш маска, защото садиста не си ти, а маската. По някакъв парадоксален начин когато сложиш маска всъщност даваш на маската тяло.

Не човекът изтреля нещото с жици върху гърба на другия човек, а плетената маска с ризница НСБОП, черни кубинки и каската направи това.

Тук някъде старият философ Лъ Жа мина покрай мен, потупа ме снизходително по рамото, усмихна се и ми каза:

"Браво! Можеш още, но се развиваш. Продължавай да гледаш клипчетата от сайта не МВР"

Та виждате приятели, откъде намирам извор за цялата си мъдрост. Източник е сайта на МВР и много ме е страх новото правителство, решено да се бори с злото, да не реши да ми спре кранчето. Ще загубя много ценни мисли.

Приятно гледане!





Тагове:   роман,   Негативните,


Гласувай:
3



1. viovioi - с чорап с 2-3 дупки всеки грозник може да мине за голям пич!
07.04.2010 10:08
А що се отнася до Роман Василев и негативните последици бих добавила само ,че се е изпуснал и после се извини. Все едно да пръднеш в купето на някой експрес и после да се извиниш. Какво толкова са се разкрякали всички? Отварят вратата и прозорците да бливне чист въздух и готово.
цитирай
2. baletlnetpepas - Права си Вьо
07.04.2010 10:14
дори и аз, като погледнеш аватара ми мога да мина за голям пич!
цитирай
3. viovioi - сериозен коментар по темата.
07.04.2010 11:54
Разберете и подкрепете Роман - зам. градския прокурор на София Роман Василев, но всъщност подкрепете закона. Иначе ще си останете поданици на мутрите. Чуйте внимателно още веднъж широко коментираната му реплика към хлебаря.
Щом за бъбривите адвокати онзи е светена вода - и това охотно се тиражира от телевизиите, защо пък за прокурора, който е адвокат на закона и разполага с доказателства, той да не е престъпник, защо?
Прокурорът не е някакъв търчи- лъжи, който се препитава, като употребява закона като надуваема кукла. Репликата е изречена от човек, който е достигнал предела си, понеже законът е стриван на прах пред очите му многократно от равнодушни и страхливи съдии и коварни адвокати
цитирай
4. rustam - Днешните
07.04.2010 14:32
адвокати станаха "слуги на дявола". Вместо да се занимават с право, те станаха плетени посредници на мутрите пред продажното "правораздаване"
Най-добрия адвокат е този на дъното на океана.
Роман Василев заслужава подкрепа за мъжкарската си постъпка. Каза гова, дето обикновените хора им се искаше да изкрещят на боклуците от съда.
цитирай
5. baletlnetpepas - глупав рустам
07.04.2010 14:35
отново не си разбрал какво съм написал
цитирай
6. viovioi - не е толкова глупав.
07.04.2010 14:45
щом праща адвокатите на дъното на океана! Даже мисля че на дъното ще им е по добре отколкото в ада да горят/ Вие какво мислите премъдри балетлентпепасе?
цитирай
7. rustam - философе,
07.04.2010 14:52
ти май наистина си вярваш, че клипчетата от сайта на МВР са курдисани от невротични ченгета, които си избиват едиповите комплекси.
цялото общество е невротизирано от несправедливостите и подлостите на правната ни система. Тебе ако филмчетата те дразнят, обществото просто си ги иска за да получи реванш.
И без друго това унижение пред камерите ще остане единственото наказание за престъпниците. Оправданието от съда ще си го купят.
цитирай
8. baletlnetpepas - О скъпа Вйо,
07.04.2010 15:04
не мисля че се пазличава твърде много от 99,8% от българското население, което плюе адвокатите като най-големи гадняри и при първи проблем веднага тича да се консултира с тях.

Рустаме, смятам че вгледан в собствените си едипови комплекси не забелязваш, че ти не си цялото общество. Така загледан просто забравяш факта, че си един обикновен дребнобуржуазен нацист.
цитирай
9. vmir - Тъпо.
07.04.2010 21:18
:(
цитирай
10. baletlnetpepas - Прав си вмире
08.04.2010 07:32
наистина е тъпо да изтрелват жици по гърба на легнал човек. Радвам се че сме на едно мнение
цитирай
11. djgator - балет
08.04.2010 15:27
Горкият човечец :)) с последен модел бмв и пистолет в джоба. Да знаеш, точно така ходят бизнесмените на запад, с оръжие в ръце :))
Вади си хляба от престъпниците - изборът си е твой, но поне не парадирай с простотията си.
цитирай
12. baletlnetpepas - Гаторе и ти ли си от
08.04.2010 15:52
странните десни, които мразят богатите?!

Нали знаеш от къде приятелят Хитлер черпеше електоралните си сили? От недоволната дребна буржоазия. Сравнително зле образована - грамотна до толкова, че да прочете вестника си, но не достатъчно, за да анализира критически написаното, тя ставаше лесен обект на манипулации и губеше всякакво чувство за индивидуалност. Превърна се в озверял народ, докато Хитлер правеше нещо съвсем простичко - сочеше с пръст виновните за лошото положение. Питаше: "Бедни ли сте?.... А, те богати ли са?.... Аха..." и оставаше всеки сам да прави заключението си. На това му се казва пренасяне на правосъдието сред народа (няколко поста по напред има една анимация за това какво става при народното правосъдие).

От написаното от теб ясно си личи, че ти нямаш БМВ. Риторично те питам, това причинали е да намразиш нас, хората които имаме?

Да имаш оръжие не е забранено. Пак риторично те питам, дали не демонстрираш остатък от комунистическо мислене, като смяташ че всеки, който има оръжие е бандит?

Комунистите и нацистите имат нещо общо, това общо нещо се нарича авторитаризъм. Двамата с Рустам си приличате по това, че губите всякакво съчувствие към поваление и сами си давате свободата срещу смешната цена, да видите някой различен от вас проснат на земята и страдащ.

Аз, за разлика от вас, състрадавам на падналия симпатизирам на по-слабия. Човекът на клипа е паднал - не гледам колата му, дрехите му и вещите му, гледам него и чувам воя на болка, който надава. Съжалявам, но просто съм си такъв - вещите не ме интересуват, за разлика от теб.
цитирай
13. viovioi - какво ти става бе човее?
08.04.2010 16:23
каква болка, какъв вой и стонове ти се ппричуват. Да не си се напушил? Нали е твоя репликата " че работите на стват с памук, а само с желязо" ...
цитирай
14. baletlnetpepas - Не вйо,
08.04.2010 16:27
не е моя тази реплика и не, не съм се напушил
цитирай
15. анонимен - Напушил си се!
10.04.2010 09:41
:D
цитирай
16. baletlnetpepas - Знам
10.04.2010 11:04
звучи доста интелигентно за ненапушен разум
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: baletlnetpepas
Категория: Други
Прочетен: 939111
Постинги: 385
Коментари: 3854
Гласове: 4536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031