Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2010 17:04 - Изложение на фактите по един съдебен иск в англиския съд
Автор: baletlnetpepas Категория: Други   
Прочетен: 1297 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 06.02.2010 18:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 

 

Скъпи приятели,
както вероятно добре знаете, основната причина да пиша тук (освен удоволствието да се срещам с истински интелектуалци като вас) е да ви представям различни преводи, с което да помогна на масовото ограмотяване на българския блогър, а от там и на цялата българска общественост. Тези дни се ровичках из протоколите на английските съдилища и попаднах на случая Тинриб, Ръмбъл и други срещу Краля и Кралицата (1933) воден пред съдията Уул.

Представям ви фактите, така както са изложени от Сър Етерал Руд:


1.В това необичайно дело, изслушването, на което започна днес, се повдигна интересният въпрос за правата и задълженията на Короната във връзка с един умрял кит.

 

2. Сър Етерал Руд (за ищците): Ако смея да заявя, Ваша светлост, делото е заведено от г-н Тинриб, г-н Румбъл и други, от името на жителите на Пудинг Магма, графство Дорсет. Пудинг Магма се намира в североизточния ъгъл на залива Пудинг известен още и като Входа на Дявола. Жителите основно се занимават с риболов и имат скромни средства за препитание.

            3. Пез ноща на 21 Юни т.г., югозападно от Пудинг Магма, водите на залива Пудинг изхвърлили мъртъв кит. Китът, милорд, заедно с есетрата, е Fish Royal – Кралска риба и принадлежи на Краля; или, за да бъда по-точен, главата на кита принадлежи на Негово Величество Краля, а опашката – найно величество Кралицата. Негова светлост може да си спомни делото Краля ср. Мондей (1841) 3 А.С., където е посочено това последно правно положение.

4. Лоялните към Короната жители на Пудинг Магма, побързали да извадят от трупа на кита китовите мустаци или балена, китовата мас, както и други ценни, но подлежащи на бърза развала части, с единственото намерение, да ги съхраняват от името на Короната. Желая да заявя, че всеки опит за различно тълкване на мотивите им за вземането на тези части, ще срещне енергичния ни отпор, дори ако е необходимо чрез писмени декларации.

            5. Три дни по-късно,  вятърът променил своята посока и от преобладаващо северен станал преобладаващо юго-западен. Милорд, на петия ден присъствието на кита започнало да бъде смущаващо за жителите на Пудинг Магма и те потърсили начин, с разрешение на Короната, да преместат на по подходящо място останките от кралската собственост.

            6. Съвсем правилно, милорд, кметът на Пудинг Магма отправил смирено искане до вътрешния министър, молейки го да запознае Негово Величество с пристигането на неговата собственост и искайки назабавното й преместване. После, милорд, по щастливо стечение на обстоятелствата, копие от това искане било изпратено до Министърът на земеделието и Риболова.

            7. Щастливо, милорд, поради причина, че оригиналното съобщение, изглежда, е останало напълно незабелязано от Вътрешния Министър. В министерството на земеделието и риболова, обаче, писмото на кмета било връчено на служителят Слиип – човек, новопостъпил в службата и комбиниращ богато въображение с необичайна неспособност да се справя в практиката. Този господин, милорд, вече не е на обществана длъжност и ще бъде призован.

            8. Изглежда, милород, че след като писмото престоява незабелязано на бюрото на г-н Слиип няколко дни до него пристигнала следната телеграма:

 

         „Относно кралския кит споменат в предното съобщение сега в напреднала степен на разложение почтително молим бързо действие                                               
                                                               Тинриб”

 

            9. Г-н Слиип, милорд, според собствения му отчет, обмисляйки проблема в проницателния си ум, веднага открил решение, което задоволявало изискванията на Хазната на Негово Величество с оглед на разхода на обществени средства. Два дена по-късно Директорът на Музея по Естествена История получил писмо, с което бил информиран, че един необичайно красив екземпляр Balaena Biscayensis лежи на брега на залива Пудинг и че Министерството е упълномощено от името на  Негово Величество, да го предложи на Музея, който да го съхранява от името на нацията, като единственото, което Музея трябвало направи, е да поеме разходите по транспорта и товаренето на екземпляра.

            10. На 3-ти Юли, милорд, секретарят на Музея по Естествена История отговорил, че е упълномощен от своя Директор да изрази дълбокото си съжаление, че поради липсата на място, Музеят не е в състояние да приеме великолепния подарък на Негово Величество. Той още следвало да добави, че Музеят вече притежава три необичайно красиви екземпляря Balaena Biscayensis.

            11. Милорд, изглежда няколко дни г-н Слиип не предприема други действия. Междувременно, китът преминал от напреднала към предпоследна фаза на разложение и започнал на отравя морето по време на прилив и така да нанася изключителни вреди върху прехраната на рибарите. Г-н Тинриб, милорд, бил в постоянна, но едностранна кореспонденция с г-н Слиип. Тогава, на 12-ти Юли, г-н Слиип обядвал със своя приятел и колега от Адмиралтейството г-н Сло. Разговаряли относно рибата и темата по естествен начин се изместила към китовете. Тогава, милорд, г-н Слиип неофициално изказал мнението, че Министерство на Земеделието и Риболова би се съгласило да разреши на Адмиралтейството използването на кит за нуждите на обучението по прицелване. Предложил,  на един от корабите на Негово Величество веднага да бъде възложено да изтегли кита на Негово Величество в открито море. Също така посочил и специфичните предимства на подобна цел при обучението на плавателните съдове пригодени за борба с подводници. Г-н Сло, приел да проучи мнението на Адмиралтейството.

            12. На 17-ти същия месец, г-н Сло, неофициално споделил с г-н Слиип, че не може да намери подкрепа сред началството на Адмиралтейството за предложението на Министреството на Земеделието и Риболова, тъй като, въпреки че би се получило ценно обучение по изчезваща цел, началството не би могло да оправдае разход на амуниции по цел, която при всички случай, би била невидима. Нещо повече, по тяхно мнение, към датата на есенните учения китът щял да изчезне по силата на естествените процеси.

            13. Жителите на Пудинг Магма, милорд, не споделяли това мнение. Те подчертали пред г-н Слиип, че целия риболов в залива Пудинг е прекратен; че Пудинг Магма рядко вече е обитаем, с изключение на редките случаи на северен вятър; че болшинството от жителите вече са избягали по хълмовете и живеят в колиби и пещери. В продължение, те поискали да бъде проверено, дали би било законно самите рибари да унищожат кита с експлозиви, и ако е така, дали Короната би възстановила цената на експлозивите, която би била значителна. Относно това, милорд, г-н Слиип не бил в състояние да приеме отговорността да изрази мнение; но, тъй като кита несъмнено бил кралска собственост, той изразил силното си съмнение, че Хазната би оправдала разход на обществени средства за унижощаване на собственост на короната от граждански лица. Подчертал, че ако обърне внимание, Хазната по-скоро би изискала стриктен отчет за всеки китов мустак, китова мас, както и друг ценнен материал извлечен от трупа на кита. Споменаването на експлозиви обаче, му дало идеята за възможен интерес на Военното Министерство към кита и той обещал да преприеме проучване в тази насока. Делегацията, милорд, се съгласила, че вероятно, това би бил правилния начин на действие и се оттеглила.

         14. На 24-ти, било изпратено писмо до Военното Министерство, в което се сочело, че китът, който лежал на брега на залива Пудинг, представлявал чудесна възможност за тренировка на инженерни части за премахването на препиятствия  и също би могъл да бъде център десантна операция, която може да бъде включена като част от следващите маньоври. Военното министерство не съмнено би отбелязало и близостта на кита с Танковата бригада разположена в Лулуорф.

            15. На 31-ви, милорд, Военното министрество отговорило, че на унижощаването на кит с танк, вече не се гледа като практически нужна военна операция, както и че нито една част от идващите маньоври не включва десант.

            16. След тази дата, милорд, г-н Слиип, изглежда се отказва от понататъчни действия. Във всеки случай на 4-ти Август, г-н Тинриб получил следното уклончиво и безобразно съобщение:

 

                  „ОТНОСНО ТРУП НА КИТ

Уважаеми господине,

упълновощен съм от името на Министерството на Земеделието и Риболова да отбележа, че вашите постъпки към това министерство изглежда са насочени погрешно. Едва ли е необходимо дълго да се спори относно факта, че кита не е риба, а бозайник. Поради което следва да изразя съжалението си, че Министерството не може да приеме отговорността да се занимае с случая.”

 

17. При тези обстоятелства, милорд, жителите, или би трябвало да кажа, бившите жители на Пудинг Магма, бях принудени да започнат настоящата процедура пред вас и скромнно ви молят....





Гласувай:
6



1. rustam - не се връзвай
06.02.2010 21:51
този " случай" е абсолютна авторска фантасмогория
на домакина на блога.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: baletlnetpepas
Категория: Други
Прочетен: 942173
Постинги: 385
Коментари: 3854
Гласове: 4536
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930