Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 12:26 - Плагиатство и прекрасния латински
Автор: baletlnetpepas Категория: Други   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.11.2009 07:49


 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Колко много идеи дължим на римляните и как цялата европейска история от средновековието до днес е един напразен опит на варварите да възстановят величието, което сами разрушиха. Римляните обаче живеят в нас и до днес, чрез езика ни!

 

Думата плагиатство не е българска – латинска е! Plaga означава “примка”, “мрежа” За какво му е на един човек да изплита мрежи обаче? Сигурно, за да извършва отвличане – plagium. Човек занимаващ се с отвличания заслужава достойната дума – plagiarius.

 

Плагиата отвлича. Какво обаче може да се отвлече – човек? Възможно е, но е необходима стройна организация, внимателно проучване на навиците му, на слабостите му, а и като го отвлечеш какво? Трябва да го поиш и да го храниш и въобще създава грижи. Струва си човек да бъде отвлечен само ако си сигурен, че може да заплати престоя си. Отвлечения е скъп гост! А и вчера Министерство на Правосъдието представи нов законопроект, изпипан с представителите на Министерството на Вътрешните Работи, според който подобен род гостоприемство може да излезе прескъпо на домакина, като Държавата запазва суверенното си право да го отвлече и за го задържи в специално пригодените за целта места за цели тридесет години, че дори и за целия му живот. Да, Държавата е единственият субект, който има право да бъде plagiarius, защото сама си определя това, на което има право.

 

Какво друго може да се отвлече? Може да се отвлече внимание. То вниманието се отвлича сравнително безопасно – надаваш вой и вниманието е твое. Дори може да те потупат по рамото и да те поздравят, че си добър гражданин. Вчера попаднах на няколко примера на плагиатство: vanya70, 777, ianchefff, mamas, hristam. Както виждате произведенията им си приличат като две капки вода. Това ме кара да мисля, че всеки от тях не е използвал своя идея, ами е отвлякъл чужда такава и то с користна цел – да отвлече нашето внимание, за да ги потупаме по рамото и да им кажем, че са съвестни граждани. Така, с отвлечено внимание, сами не осъзнаваме колко безсъвестно пропиляваме времето си, за да възхваляваме едни обикновени и скучни плагиати!

 

Сигурен съм, че и други неща могат да се отвлекат, но да не ви занимавам повече със себе си.




П.П.
За да направя кеф на марчето, която беше несправедливо изхвърлена от класациите, заради още един плагиат, тук ще посоча неговото име с линк, да се убедите, че не съм голословен - romanov

 


 
 




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: baletlnetpepas
Категория: Други
Прочетен: 944751
Постинги: 385
Коментари: 3854
Гласове: 4536
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930