Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 10:40 - Парламент - или по нашенски казано говорилня!
Автор: baletlnetpepas Категория: Други   
Прочетен: 5477 Коментари: 47 Гласове:
1

Последна промяна: 15.07.2009 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
 
 
 
 
Каква ли би била съвременната демокрация, ако вместо на запад беше възникнала у нас? Нямам никаква идея. Убеден съм обаче, че щяхме да сме измислили друга дума за Парламент. Ако бихме следвали западната логика, според която Парламента е място за говорене, то вероятно световния термин за това място би бил Говорилня. Естествено, това е спекулация. Съвременната демокрация е възникнала на запад и по този въпрос вече нищо не може да се направи.

За говорилнята обаче ми напомни едно интервю на Председателя на нашата Говорилня - Цецка Цачева: "
Спирам говорилнята в парламента". Всъщност заглавието на е вестника. Председателят на Народното Събрание е адвокат и вероятно поради това изразява по - меко:

За себе си имам намерение да се преборя за повече работа по същество и по-малко риторика и процедурни хватки. Риториката е част от политическата дискусия, в парламента се срещат различни тези и позиции, но самоцелното говорене, без конкретен резултат, трябва да се премахне. Дебати трябва да има, но конкретните предложения са по-важни.

Каква ли е "работата по същество" на парламента?
Етимологията винаги върши работа в заплетените ситуации на сложни въпроси.

Parliament - от стр. френски parlement -говорене. Parler - говоря. Място където се говори. Самото говорене е цел на това място. Председателят на мястото обаче е срещу "самоцелното говорене". Самоцелното говорене е това "безконкретен резултат". Говоренето без конкретен резултат "трябва да се премахне". Какво обаче значи "резултат от говоренето"? Аз лично не знам и затова предпочитам да говоря, пък ако ще да е напълно безрезултатно, защото кой знае какъв ще е резултата от една казана дума.

"Казана дума - хвърлен камък" - дали народната мъдрост не казва, че няма дума без резултат? Значи и това интервю на председателя на нашенската говорилня има някакъв конкретен резултат:

Показа ми, че не знае какви ги говори!


Нищо, важното е че има кой да дава "конкретни предложения". Те са "по-важни" от дебатите
и когато се появят, добре е самоцелната реторика да им отстъпи място.



Гласувай:
1



1. miralyub - Цецка Цачева не знае какво значи ...
15.07.2009 10:51
Цецка Цачева не знае какво значи "парламент".
Аз също се възмутих от порива й да спре говоренето- но пък знам защо го прави. Защото 2/3 от парламентаристите са по нашенски "гола вода"- твърде неопитни хора, които скоро няма да влязат в час. Вчера млада депутатка по време на заседанието се държеше като ученичка , докарана насила на мероприятие, въртеше се на стола, в приказки, закачки и хилене с колегите й наоколо.
Просто в този вид на парламента ще имаме "мълчанието на агнетата"...
цитирай
2. viovioi - Сопред мен не само не знае какво говори ..
15.07.2009 11:41
Посредствено звучи. Изказа и е на много ниско ниво. Липсва и конвергентност и дикция. Изобщо кофти стил. Някакво недоразумение стана с тази персона??!! Като изобщо изключвам тъмното и минало като партиен функционер на БКП, некомпетентност и съмнителни качества като юрист консулт на общината в Плевен, за личния живот на леконравна и посръблива жена изобщо да не говорим.Както биха казали американците О МАЙ ГААТТТ!!!!
цитирай
3. baletlnetpepas - Всъщност
15.07.2009 11:56
вйо, любима моя, разбрах, от къде идват всичките компромати срещу така уважаемия председател на парламента: явно източника си ти. Продължавай в същия дух
цитирай
4. viovioi - Да така е. Нямам проблем с информацията. Още вечерта на 14.07.09 г получих един секретен документ, но реших да го разсекретя за ваша радост!
15.07.2009 12:18
Малко автобиографично инфо
В Плевен повечето хора знаят за “известната” юристка Цецка Цачева. Но малцина знаят как всъщност започва псевдокариерата на тази госпожа. А началото е важно, то е определящо и понякога разкрива неща, които говорят много за същността на дадена личност. Не трябва да оставяме времето да заличи истината, защото чрез нея ще си отговорим на много и. И така, първоначално Цачева работи като стругар в един местен завод. Но пресметливата герберистка усеща, че единствения й вариант да се измъкне от неперспективното бъдеще на работник е да стане член на БКП. И веднага го прави. Това й дава възможност да ходи на партийни събрания и да срещне мъжа на кариерата й – виден местен партиец. Любовните й авантюри са трамплин за нейното развитие. “Надежното” момиче е изпратено да продължи образованието си (право) в РАБФак, без изпит, ей така, за 3 години задочно. По онова време Партията изпращаше само най-верните си хора да продължат образованието си. Не след много време любовницата бързо израства и е назначена в тогавашния Окръжен съвет – Плевен. Благодетелят се отблагодарява подобаващо. Неговите протекции и явно добре представящата се в любовния триъгълник Цачева (партиецът е семеен), са достатъчни бившата стругарка да стане началник на юристите в Окръжния съвет. Цачева стремително израства и в партийната структура, бързо е издигната до поста партиен секретар. Повечето си спомнят каква бе ролята на партийния секретар по онова време – той колеше и бесеше. Вписваше в бележник всяка “заигравка” на работниците и после тичкаше да докладва на председателя. С една дума – узаконен доносник. Е, това всъщност правеше в Окръжния съвет настоящия общински председател на ГЕРБ, Цецка Цачева. Много невинни хора “изгоряха” заради нея. Тя ги “топеше” за удоволствие, за нищо, просто така, от чиста женска ревност. Прикритата й злоба ставаше все по-явна и неудържима, а самоувереността й безгранична. И тя решава да се пробва като адвокат. Но нещата на този пазар са други, партийният лидер, с когото се разделя като ненужен, вече не й помага. Тя не може да се справи с рабфакското си образование. Пресметливата й същност обаче бързо я ориентира към следващите силни на деня. Цачева започва активни контакти с представители на ОДС. И изведнъж от вярна на БКП, започва да се кълне в демократичните идеали. Метаморфозата й е пълна, но фалшива.


цитирай
5. viovioi - В днес бегето ме баннаха, но хората взеха от Гугъл моят текст и го копират навсякъде из електронните медии.
15.07.2009 12:23
даже и в днесбегето някой си "дагоебов" ме е цитирал!! Виж и ще се убедиш. Култовия коментар"В Плевен повечето хора знаят..." вече е най-четения!!!
цитирай
6. baletlnetpepas - Вярвам ти напълно
15.07.2009 12:25
но ми дай някакъв линк, за да се насладя на победата ти на идиотите от бегето
цитирай
7. анонимен - GOSPODI POMAGAI..........
15.07.2009 12:26
Kato razbrax,4e e bila 4len na BKP,napravo padnax ot stola.Gospodi,za6to ni nakazva6 taka.Do koga 6te stradame ot tazi Partiq stoletnica.Imazx namerenie da se varna ve4e v BG,no 6te si pomislq.Polozenieto stava po-SLOZNO,KOMUNISTI+DESNI = ? Izvinete me ,no tova e!
цитирай
8. viovioi - тук
15.07.2009 12:27
http://www.dnes.bg/bulgaria/2009/07/15/cecka-cacheva-bila-sym-chlen-na-bkp-rabotila-sym-za-siniia-cviat.74434
цитирай
9. viovioi - и тук.. и къде ли не???
15.07.2009 12:29
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2294091
цитирай
10. baletlnetpepas - вярно те е цитирал
15.07.2009 12:30
този драгоебов. Като й чета изказванията обаче не мога да избягам от усещането, че тази жена е куха лейка. Вие какво мислите по въпроса?
цитирай
11. baletlnetpepas - Не се обиждай
15.07.2009 12:44
дилюжън ти си от село Обнова. То никога не може да бъде сбъркано с Плевен.
цитирай
12. анонимен - веднага си изтрий коментара!
15.07.2009 12:44
родена съм в плевен :)
цитирай
13. tarmacadam - pleven,
15.07.2009 12:53
gradyt na golemia mislitel miroslav gankov.
цитирай
14. baletlnetpepas - Ами съвсем нормално е
15.07.2009 12:53
да си родена в Плевен. В Обнова нямате родилно отделение
цитирай
15. baletlnetpepas - tarmacadam
15.07.2009 12:54
Плевен е и града на Плевенската епопея
цитирай
16. анонимен - както и на многото красиви жени...
15.07.2009 12:58
можеше и да е в левски...
цитирай
17. baletlnetpepas - Преди няколко години
15.07.2009 13:04
минах през левски. В колата карах един австралиец и един англичанин. В Левски имаше много жени които бяха излезнали от ръцете на Митко Пайнера. "Гледай гледай, какви жени по средата на нищото!"-каза австралиеца на англичанина, ккойто към този етап нямаше възлюбена.
"Вярвам, че ти трябва само да покажеш паспорта си и ще имаш няколко за вечерта" - казах аз на англичанина, който не блестеше с особена красота и самоувереност
цитирай
18. madchemist - Отново
15.07.2009 13:16
блестящ постинг и смислени коментари!

Благодаря на viovioi за разсекретяването на вътрешна информация.
Още от началото гледам с недоверие на повечето от народните избраници от ГЕРБ. Фактът, че Цецка е завършила образованието си по линия на РАБФАК говори достатъчно.
Смятам, че е крайно време в парламента да се въведе образователен и възрастов ценз!
цитирай
19. анонимен - тц, тц,тц
15.07.2009 13:25
Oт добре, по-добре в тоя парламент....
Точно така @18, подкрепям те напълно!))
цитирай
20. baletlnetpepas - мисия
15.07.2009 13:38
смея ли да ви запитам, защо, след като така одобрявате написаното, не сте гласувала за мен? Веднага да се поправите
цитирай
21. анонимен - хм, БТП
15.07.2009 13:50
Обмислях да направя генерaлното изключение да гласувам за Вас, но....всъщност този постинг придоби своята изключителна значимост благодарение на viovioi. Така, че гласът ми отива в нейната урна.
Да живее жълтото!

А Вие не се отчайвайте, ще се включа за 3000-ния Ви приз.
цитирай
22. baletlnetpepas - Мисия
15.07.2009 13:53
този постинг придоби своята значимост поради моята персонална значимост! Знаете ли, вчера преди да спре внезапно тока, разговарях с една жена по скайпа. Стигнахме до категоричния извод, че съм гений. Това е обяснението на великолепния стил, с който пиша.

Колкото до 3000 глас...Не знам, ако вие спечелите приза ще ми бъде трудно да направя анализ различен от този, че в пноезията ви не откривам никаква ритмичност
цитирай
23. minevv - демокрацията е говорене - размяна ...
15.07.2009 14:01
демокрацията е говорене - размяна на иде , свободно и без материален ценз. Само тогава ще се чуе народното мнение
цитирай
24. анонимен - така е, БТП
15.07.2009 14:01
в пноезията ми няма нищо, да не говорим за ритъм. Дори и нея я няма.
цитирай
25. baletlnetpepas - ха ха ха
15.07.2009 14:12
мисия, та вие пишете с правописни грешки!
цитирай
26. анонимен - наблюденията ви са точни БТП,
15.07.2009 14:14
изключая факта, че населението в левски не си пада по бледолики мисля... може би все пак да сте били в плевен?
цитирай
27. анонимен - Да!
15.07.2009 14:23
Така пиша аз, но не ме четът колкото Вас.....ех!
цитирай
28. baletlnetpepas - Дилюжън
15.07.2009 14:30
сигурен съм че беше Левски. В Плевен има панорама, а в Левски - няма, а там където бяхме нямаше панорама.

Мисия - четат ме защото казвам много и съм доста красив при това
цитирай
29. анонимен - мда, БТП
15.07.2009 14:35
На това се надяваме всички тук, да сте божествено красив. Иначе, хм....ще понамалее четенето.
цитирай
30. анонимен - в такъв случай,
15.07.2009 14:36
може би не сте излизали от софия...
цитирай
31. viovioi - пак паднал самолет!
15.07.2009 14:38
звеха да капат като круши тези самолети. Де да имахме този късмет на някой самолет да се качат милите ни гореспоменавани и самолета да вземе да падне.
цитирай
32. baletlnetpepas - Мисия
15.07.2009 14:49
както виждате четенето не просто не намалява, а се увеличава - това е сигурно доказателство, че съм божествено красив

Дилюжън - всъщност имам спомен, че излизах от София. Пък и се замислете какво да правят австралиец и англичанин в София - това го има в всяка развита страна - хубав и добре уреден град (ама глей как умно се оттървахме от досадния кмет). Изведох ги от софия за да им покажа къде живеят туземците от провинцията.

Вйо - не бива да си мислите такива лоши неща. Освен това съвсем нормално е нещата да падат - има сима на привличане (така както се привличаме аз и ти и накрая ще си паднем един върху друг)
цитирай
33. анонимен - и ги заведохте в левски?
15.07.2009 14:53
...надявам се да сте наистина божествено красив, защото със сигурност не сте много умен!
цитирай
34. анонимен - И в новия почин на парламента-
15.07.2009 15:07
сложете тук една снимка. Конкретика БТП, конкретика! Вече разбрахте, че сме в поста Ви заради инфото на viovioi. Хайде, да не се надяваме напразно.
цитирай
35. baletlnetpepas - Дилюжън
15.07.2009 15:20
заведох ги на няколко места където да могат да се насладят на истински провинциализъм. Нима смятате, че има по провинциално място от гр. Левски (като естествено изключим Обнова) (Виждате ли колко съм умен?)

Ще сложа мисия, но ме е страх че няма да мога да се обърна от обожателки е накрая ще свърша като Майкъл Джексън (как успях по погрешка да изтрия прекрасната си статия - явно не съм много умен)
цитирай
36. анонимен - наистина не си...
15.07.2009 15:29
пише се обнова и ако много ти досаждат можеш да се скриеш при мен ... евентуално
цитирай
37. baletlnetpepas - Винаги
15.07.2009 15:45
съм се чудел за думата "евентуално". От една страна в българския е навлязло значение като нещо не сигурно, от друга страна в английския eventually означава "накрая". Краят винаги е сигурен, как може евентуално да бъде не сигурно. Може би се опитвате да ми кажете, че накрая ще се скрия при вас. Но дали това няма да разяри Миро Ганков. Той е склонен към ексцесии
цитирай
38. анонимен - евентуално значи евентуално на всички
15.07.2009 16:15
езици... може би ти искаш да ми го втълпиш?

за миро ганков си прав- той е доста избухлив, така че по-добре да не го занимаваме с такива евентуални неща... всъщност за това добавих евентуално.
цитирай
39. boristodorov56 - Ей така, ако си бъбрят като в този диалог в парламента -
15.07.2009 17:49
направо да го евакуират в читалището на Червен бряг, дето и без това ББ е победил на изборите.
цитирай
40. baletlnetpepas - Точно наблюдение Борисе!
15.07.2009 18:19
моя малък благ е същински парламент. Празнодумството на празнодумците - без никакви конкретни предложения
цитирай
41. анонимен - Да, да.
15.07.2009 18:45
Обаче трябва да се отбележи, че г-жа Цачева има вкус, защо никой не отбеляза стилния тоалет. Колкото до нещата, които говири, аз мисля, че тя просто "цитира" своя лидер. И в този смисъл в мен се затвърждава убеждението, че Б.Б има много добра преценка за своя отбор, защото избра човек от надсредното интелектуално ниво, с което разполага. /Вярно е, че последното е субективно мнение от това, което познавам като местни народни представители от ГЕРБ/
Поздрави от 10 МИР
:)))
цитирай
42. анонимен - на мен ми е по-забавна следната е...
15.07.2009 20:18
на мен ми е по-забавна следната етимология, макар и измислена, на думата Парламент:
Parlement от Parler - говоря и Mentir - лъжа
цитирай
43. topsittt - На № 43
15.07.2009 20:27
По-близо - да не кажа "ТОЧНО в" - целта.
цитирай
44. eien - Ако обаче
16.07.2009 04:43
изградим ефективен граждански контрол, ще си имаме демокрация, независимо коя Цецка е в парламента. За такъв контрол пледира "Синята коалиция"преди изборите, но разбрах, че само трима не са подкрепили председателката на НС. Интересно ми е само, кои са тези трима.
Знаете ли?
цитирай
45. discusionenclub - Дано нашият парламент
16.07.2009 06:54
освен "говорилня" по етимология стане и "казвалня" по съдържание. Защото основната специфика на политическото говорене взе да става способността с много думи да не се казва нищо. Даже в последнате кампания от БСП въведоха един метод на дебатиране в медийте, при който се говори едновременно с опонента, та неговата теза да не бъде чувана от аудиторията.
цитирай
46. viovioi - А номинацията на Румяна Желева за външен министър как ви се струва?
16.07.2009 10:12
По грозна и уродлива муцуна не можа да намери ББ? Освен това мяка. Конски зъби, редка ограда. Мазна редка коса и кльощава снага. О май гаааттт!!!
цитирай
47. madchemist - Да,
16.07.2009 11:45
хубавото Наде например не беше особено компетентно, но имаше представителен вид.
За качествата на Румяна Желева не мога да кажа нищо преди да съм разговарял с нея.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: baletlnetpepas
Категория: Други
Прочетен: 939127
Постинги: 385
Коментари: 3854
Гласове: 4536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031