Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 14:59 - Размисли върху "Гневът на хлебарките" от Марин Ташков
Автор: baletlnetpepas Категория: Други   
Прочетен: 3469 Коментари: 29 Гласове:
1

Последна промяна: 30.01.2009 16:01


 
 
 
 
Произведението "Гневът на хлебарките" на многоуважаемия съблогър Марин Ташков предизвика много лични мисли в мен. И тъй като това е блог и всичко лично се споделя, реших, че е необходимо да споделя тези съкровения сам със себе си, а от там и с вас.

Приятели,
впечатлението, което остава енергичния стил на Ташков у читателя е за гняв.
30 реда изписани накъсано и безструктура, сякаш мислите са били повече от това, което ръката е можела да напише. Произведениято силно напомня на екзестенциализма Александър Блок. Това е лириката на революцията! Революцията е изразена чрез образа на героя - Турбоч!

Какво може да кажем, за революционната лирика приятели. Най-общо, действие съчетано с липса на мисъл! Мисълтта не е характеристика на революциония човек - той действа. За да се убедим, че лирическия герой - блогъра Турбоч, е герой от революционен, а не от мисловен тип е достатъчно да проследим неговото развитие. Той не влиза в ДКМС, той се бори с модераторите, бори се с цялата държавна бюрокрация и най-вече се бори с бившата си жена, а и с всяка жена, до която се докопа.

Революционната мисъл се открива и в поста "Гневът на хлебарките". Ще посоча само няколко пункта, за да не досадя на моя читател:
1. Революционерът винаги се изживява като единствен! Турбоч заявява "екип на блог.бг" се намесва само срещу мен" като пропуска очевидния факт, че неговия блог никога не е изтриван за разлика от тези на Бале, Тлнет, Стид или добрия стар Влаголюб.
2. Революционерът е убеден, че единствен той разбира справедливостта - Очевидно така е справедливо!, ни казва турбоч в ироничен риторизъм (толкова съм умен, читетелю, че измислих нов термин)
3. Революционерът винаги е на върха на революционното действие - той сам движи историята: защото съм тук, на върха съм, четат ме
4. Революционерът, в същото време, е убеден, че пътя му е предпоставен от историческия ход и именно затова той ще победи (знам, приятели, има противоречие в т.3 и т.4 но революционера не го знае, както отбелязах мисълта, не е негова характеристика). Хората, които не го подкрепят загубват в очите му качеството на хора. Те са, както казваше стария приятел Волтер, мухата, която се опитва да спре часовника: Трошах нерви, защото все още ги мислех за хора. В момента в който разбрах, че уважаемите са инсекти всичко си дойде на мястото.

Авторът Ташков, обаче съвсем целнасочено е оставил на нас - мислещите читатели сериозни нелогизми в турбочовата мисъл, чрез които ни подсказва за дълбоката драма, която героя изживява
От една страна, той казва: "Сега ми е смешно и се забавлявам", а от друга "Не се ядосвам, защото не ги чета. Не чета и тъпните, които ми пишат и на лични и като коментари. Когато видя изпращача следва "изтрий" без дори да съм прочел".
Логичния въпрос е на какво се смее? Явно не на глупостите и тъпните, защото не ги чете. На какво тогава?
Има различни видове смях -  на разбиране на интелигентна шега; на неудбство от дадена ситуация; на радост, на показване на сила. Турбочовия смях е сардоничен. Той се смее сам пред компютъра си, защото има властта да трие без да прочете. Това е смеха на полуделия, който тъпче хлебарки и усеща величието си. Това е зловещ смях на лудница през ноща!

Че лудостта е напълно обсебила Ташковия герой се показва и от и от изпълненото му с омраза изречение: Тънете в онези "чисти" чувства на омраза, завист, злоба, комплексарщина. Образа, който автора ни разкрива с такова майсторство е образа на полуделия владетел. Неусетно и майсторски Марин Ташков ни препраща към Шекспировия Ричард ІІІ.

Алюзиите за Шекспир продължават и в края на произведението. Полуделият тиран, изтриващ и властваш, се размеква "Все пак човек има нужда и от палячовци и клоуни, нали? Дори те да са хлебарки!
Хайде, повеселете ме още!"
Лудият Турбоч признава, че има нужда от своите шутове!
 И тук, с майсторска ръка, подобна на шекспирова, Такшов ни представя победата на доброто над злото, на разума над лудостта. Шутът е основен образ в творчеството на Шекспир. Най-често, чрез тях той иказва личното си мнение. Образът на шута е образа на истината, защото само шута може да си позволи да я говори. Единия от аспектите на Лудостта е, че тя е не-истина, а начина за нейното лекуване е истината. Защото Истината, както вярва християнското сърце на Ташков, винаги побеждава.
Образът на шута, поставен в края на произведението , ни дарява със светлия лъч в самотната драма на полуделия Турбоч.
Има шанс и изберете живота! Това е извода, който ни дава Маринчо.

Заключение.
Марин Ташков и с произведението си "Гневът на хлебарките" доказа, че е един от талантливите бъларски белетристи. Детайлно изградения образ на Лудия Турбоч, от една страна сочи опасността от революциония план и откъсването от човечеството - а именно дебнещата Лудост (образ намерил завършеното си изражние в произведението на Мирослав Блажев - Атила от блог.бг). От друга страна, Марин Ташев дава шанс на Турбоч да се завърне към човечеството - заслушан в приказките на своите шутове - хлебарки (да не забравяме, че хлебарката е доста държеливо животно и вероятно ще остане живо и след ядрен конфликт на земята)


Тагове:   Марин,


Гласувай:
1



1. анонимен - Bravoooo!!!!!!!!!!!!!!!! B...
30.01.2009 15:09
Bravoooo!!!!!!!!!!!!!!!!
Burni aplodismenti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
2. анонимен - С голямо мое съжаление
30.01.2009 15:25
трябва да призная, че това произведение е много добро (имам предвид статията на балетлнетпепас).
цитирай
3. viovioi - "тъпни" е думата която заслужава повече внимание.
30.01.2009 15:26
Какво е имал предвид Тъпани или Тъпаци?? Турбоч има ниска самооценка. Интроверт с ниска самооценка с гранично разстройство на личността с дифузионно , агресивно отношение към света. Не е просто злобен в коментарите си. Това е безсилие, зов за помощ! Търси своята идентичност проявявайки пресметлива селективност .Като приема единствено хвалебствията(както обича да казва нетчето) , а критиките отхвърля. Това е!!!ДА се лекува.
цитирай
4. анонимен - Най-голямата ми мечта
30.01.2009 15:28
е да присъствам на живо на дискусия на проблемите на блог.бг между балетлнетпепас и виовой.
цитирай
5. baletlnetpepas - Тлнет като толкова ти хареса
30.01.2009 15:33
да беше пуснал един глас. Вс3е пак и аз популярност гоня!!!
Колкото до мечтата ти ние с вйовйой често се виждаме и страстно обсъждаме всички проблеми в блога, при това, за твоя информация, си говорим на латински - щото сме умни, а и това е езика на любовта.
цитирай
6. анонимен - Благодаря ти baletlnetpepas!
30.01.2009 15:37
Провокираш ме все пак да намеря време и да напиша обещаните трактати
• Турбоч vs. Апостол Апостолов - войната на две поколения
• Кратък полуопит за анализ на бестселъра "Бяли гряхове"

Разбира се, много добре съзнавам, че дори не мога да се доближа до висотата на твоят анализ, но може да се получи все пка нещо добро :-)

Благодаря ти още веднъж! :-)

Добавено: как можах да забравя точката :-(
цитирай
7. baletlnetpepas - Злика
30.01.2009 15:41
няма защо да ми благодараш. Личните размисли, които споделяме именно затова са лични, за да провокират други лични размисли в други и така докато цялата блогова общественостстане една много лична и размишляваща.
цитирай
8. анонимен - Аз разбира се
30.01.2009 15:43
няма да гласувам за вас, но за да компенсирам до известна степен нещата ще дам точка на войвой.
цитирай
9. baletlnetpepas - добре
30.01.2009 15:47
и аз ще дам една точка за войвой
цитирай
10. viovioi - Е дай точка де!!
30.01.2009 15:50
Каваш че ще даваш, а в статистиката - нищо!! Да, ние с балетлентпепас често се виждаме и обсъждаме проблемите в блог.бг. Даже имаме идея да напишем съвместно една книга с работно заглавие.."Другия живот - блог.бг"
цитирай
11. cccp - Отлично
30.01.2009 15:53
и увлекателно:)
цитирай
12. анонимен - Дадох точка на Ташков
30.01.2009 15:58
заради невероятното вдъхновение, което предизвиква у всички нас!

(на viovioi също!)
цитирай
13. viovioi - благодаря!!
30.01.2009 16:39
При мен заваляха точки!! Но пък и аз съм много щедра, давам точки за щяло и нещяло. Нека се радват хората:)
цитирай
14. анонимен - Привет!
30.01.2009 20:18
Може би си мислиш, че съм дошъл с добри намерения. Да, така е. Искам да отбележа, че ти си един прост селянин, който се заяжда по всички блогове. Аз често си проверявам така и така. Забелязал съм, че всички те ненавиждат. Виждам, че без цел си се регистрирал тук. Защо не напуснеш този културен сайт? :D
цитирай
15. viovioi - А ти "Културен Привет" какво мислиш че правиш в момента???
30.01.2009 20:45
Виждам че си се наежил и разпенявил здравата, но това си е твой проблем. Само да попитам какво означава особено културния израз:
" Аз често си проверявам така и така.." Знаеш ли какво, това изречение няма смисъл. Абсолютно никакъв. И май си онази куха картуна с многото мании.
цитирай
16. анонимен - Аз често си гледам постовете на к...
30.01.2009 20:57
Аз често си гледам постовете на културни хора. Ама видях, че някой си се заяжда с различни хора. А ти, viovioi, май си любовницата. ;)
цитирай
17. viovioi - Много ясно, че съм любовницата.
30.01.2009 21:04
Разконспирирах те да знаеш. По ролевото поведение и темпото на атака. Все пак съм полицайка, трябва ли да го обсъждаме?
цитирай
18. baletlnetpepas - Благодаря ти вйо, нежност моя, защита моя
30.01.2009 21:22
все пак аз се радвам на нашия анонимен приятел. Междудругото трябва да призная, че наистина съм прост селянин, защото съм просто здраво съм свързан с земята, която е наша хранилница.
А любовта на най-прекрасната и културна полицайка от Монтана е доказателство, че има все пак един човек, който не ме ненавижда.
Благодаря за интереса. С нетърпение те очаквам отново
цитирай
19. viovioi - Приятни почивни дни на всички!
30.01.2009 21:29
И не забравяйте, че неделя 1-фев. е Трифонзарезан.Обожавам пиянските истории във вилната зона край Монтана. Вече получих няколко оферти. Но като се сетя за някои развръзки на миналогодишния Зарезан, ще бъда по предпазлива.
цитирай
20. baletlnetpepas - чао вйо
30.01.2009 21:30
гледай да не съгрешаваш твърде много
цитирай
21. анонимен - Ами какво да кажа...
30.01.2009 21:55
Брилянтна тема с брилянтни коментари... Това е... Сега ясно е, че лирическия герой и неговата бяла сянка няма да вземат участие, щото, моля ви се, не четат или трият такива неща... :)
цитирай
22. baletlnetpepas - Лирическия герой
30.01.2009 21:58
затова лирически герой защото не може да чете, но пък съвсем искрено се надявам Ташков да го прочете
цитирай
23. анонимен - Един от тия двамата тръби, че не чете...
30.01.2009 22:05
... простичко е - или ще го прочете Ташков, или Турбоча... Не вярвам на онази заблуда, че трие без да чете... Не съм все пак на годините на тъпачката кисдърейн... :)
цитирай
24. анонимен - Анонимен Ташков 14,
31.01.2009 00:49
зашо не ми засмучеш културно уягата!
цитирай
25. анонимен - Ташунко Сапа
31.01.2009 09:56
Уважаеми Тинкиунки или какво беше там!
Не се вкарвай в разни филми, бе братле. Нещо си се объркал бе, пич! Че си селянин, това е ясно! Но ти си от селяндурите, а не от обикновените, работливи селяни.
Интернет е сборище от такива комплексари като теб. Много лесно пишеш разни просташки постове и коментари и само някой може да ти напише няколко реда в отговор. Но твоя профил ми е толкова ясен, че такива червеи като теб в реалния живот биват отхвърляни, бити и мразени. Затова явно тук си избиваш комплексите.
Явно това го правиш от завист и простащина.
Така че, си гледай живуркането и не се вкарвай в разни филми!
цитирай
26. анонимен - Мили приятелю Маринчо,
31.01.2009 10:13
след последната ти статия започвам да се чудя аз ли се вкарвам във филм или ти?!

И си влез с шибаното име когато ми говориш и не забравяй, че всеки на всеки може да прати биячи, ебачи или каквото си поиска.

И не ме заплашвай ако обичаш, защото не знаеш на мен колко ми е акъла...

Нещастник!!!
Comprendo?
цитирай
27. baletlnetpepas - добро утро на всички
31.01.2009 10:26
нека радостта да бъде с вас и този ден - Гуш.
Ташунко, приятелю, това от Ташков ли идва, първо да те запитам? Като всеки грешен човк на тази земя вероятно греша и аз, но подозирам, че това е така.
Да си призная и цитирането на някаква глуповата реклама, в която големи хора се правят на тинейджери също ме насочи към възможността ти да си Ташков.
Колкото до останалото, съгласен съм се теб. В интернет е пълно с комплексари, в това число и аз. Все пак, аз не показвам целия си личен живот в интернет, само за да ме види бившата колко добре съм се уредил и как всички мацки си падат по мен. Същност, като се замисля, нищо от личния ми живот не е излезнало тук! Не симам детето си само за да ме видят хората, че съм ужасно любящ баща (това като го видях, при всичките ми комплекси щях да повърна).
-Ама ти наистина си ташков - той обича да сравнява другите с разни нисше животни. Да знаеш може да съм простак, но не ти завиждам
цитирай
28. анонимен - От Борян Мляков
31.01.2009 12:40
Чудесно, чудесно! Много обичам емоционално заредени и сюжетно продуктивни образи като гневния Ахил, бесния Роланд, а ето сега btp ме сюрпризира с лудия турбоч и шантавия маринчо! Разкош, браво!
цитирай
29. анонимен - Любопитно ми е да разбера
31.01.2009 12:42
за какви "биячи" става въпрос.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: baletlnetpepas
Категория: Други
Прочетен: 939249
Постинги: 385
Коментари: 3854
Гласове: 4536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031