Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2009 13:54 - Анализ на пост на Тлнет - или една заслужена награда!!
Автор: baletlnetpepas Категория: Други   
Прочетен: 5303 Коментари: 3 Гласове:
0



 
 
 
 
Скъпи приятели,
за мен е удоволствие да ви представя обещаната награда - задълбочен анализ на произведение. Благодаря на шанса и на Тлнет, че именно той бе блогъра натиснал за хилядни път линкчето, което дава одобрение за скромната ми дейност в блог.бг. Това е така, тъй като неговите постове се отличават със задълбоченост, който рядко се открива в други и с това предоставя материал на анализаторските ми способности, които в противен случай биха останали безработни.
Затова още веднъж: Благодаря ти Тлнет, че те има!

Прекарах вчерашния ден в проучване на блога на победителя и мога да кажа, че това бе благодатно време, защото през него аз се обогатих допълнително. Единственото затруднение, което срещнах бе да отделя от многобройните истински постове, този, който е най-заслужил. Не успях! Защото, ако ми позволите да използвам тези думи, всеки от тях бе "върха на сладоледа". Затова дадох възможност на шанса, който избра поста със заглавие:

Нарисувах много сладураснко тюленче

Нека скъпи приятели да се запознаем по-отблизо с него:

05.01 15:03 - Нарисувах много сладураснко тюленче. Много сладко тюленче, което си играе с топка във водата :image

Авторът на поста, освен картината си ни е дал и  напътствие. Прочитайки теста ние разбираме, че пред нас са представени три обекта - тюленче, топка и вода. Тези три символа представят първия пласт на произведението. Всеки от тях е наситен със свое собствено съдържание, за което, позволете ми, да поговоря по отделно:
Тюленът е вечно изплъзващото се животно - хъзгаво, лъскаво и неуловимо. То е символ на уплашената непорочност. Дреногръцките нимфи подгонени от богове се превръщат в тюлени, а в северните саги, женските тюлени смъкват своите кожи на брега, за да се превърнат в красиви жени, които се разхождат по плажната ивица. Тази жена може да бъде задържана, чрез скриване на кожата, но никога не може да бъде притежавана и винаги ще копнее на независимост. Всички познати ни митове завършват с освобождаване на енергията скрита в този тюлен и отплаването му, както и вечно нещастие за този, който се е опитал да ги задържи.

Топката е сфера, тя е кръга в обемни измерения. В космогонията на Платон, изложена в "Тимей, светът е представен във формата на Сфера. Създателят му е дал форма сходна с неговата, тъй като това е формата най-подходяща за обхващане на другите живи същества. "Най-съвършената от всички форми и най-подобна на себе си, смятайки, че подобното е безкрайно по-красиво от неподобното" (Платон, т.4, "Тимей", "Диалози", изд. Наука и изкуство, София, 1990, превод Г. Михайлов, стр. 483). Като съвършен образ на симетрията във сферата често се използва да изразяване на Висшето същество, към което всяко живо същество е устремено. В това число и нашето тюленче.

За Водата може да се пише дълго, но предвид предоставения ми обем за настоящия труд ще кажа, че символните й значения могат да бъдат сведени до три основни теми: тя е източник на живот, средство за пречистване и средище на обновлението. Водата е първична материя в "Битие" божият дух се наси над нея. Китайците я приемат за Уонджи - хаусът с неговата първична неразчлененост, за индусите тя е Пракрити - първичност. Водата обновява, пречиства и носи живот.

Виждате съкпи приятели, как тази наситеност от символи е съчетана от можещата ръка на уважаеми я блогър Тлнет. Ако трябва в едно изречение да същетая всичко това ще трябва да напиша, че вечно изплъзващата се чистота, родена от една първична сила се е устремила към съвършенството.

Всичко това, обаче, приятели
е само първия повърхностен слой от произведението на Тлнет, за който той ни подсказва с написаната реплика: "Много сладко тюленче, което си играе с топка във водата". Неизказан остава втория и по-дълбок слой, за който ще говоря сега. За да ви улесня отново ще публикувам произведението, но ще наблегна на някои неща:
image

Обърнете внимание на фигурата на тюлена. Не ви ли прилича това на еректиращ Кур? А перките на две топки? Великолепна алюзия! - мога само да възкликна. В чисто женския образ на тюлена да се скрие чисто мъжкия образ на члена! Това насищане на протгивоположности кара картината да избухва пред очите ни. Това обаче не е всичко. Вижте следващата фигура:

image

Не е ли това стилизиран образ на Вагината. Отвоно същата наситена двойнственост - съвършената сфера е женски полов орган. Това съчетание обогатява още повече представата ни за произведението - вечно изплъзващия се мъжки е привлечен единствено и само от женската вагина. Има нещо заплашително в тази, наглед наивна, детска рисунка.
Обърнете внимание и на това, което до скоро сятахме за вода:
image

Не е ли това разкъсаната материя на платнен панталон? Водата, която пречиства се е превърнала в съпротивляваща се до болка тъкан. Може да се каже, че привличащата женска сила е изтръгнала мъжкия полов орган със сила от скришното място на панталона! Неустоимо привличане.

Накрая, искам да завърша с посочването на още един дребен детайл.  Отбележете детската наивност , с която се отличава стила. Човек би си помислил, че това е надраскано с Майкософт Пейнт за половин минута. Това предположение дори може да се окаже вярно, но приятели, ако то се окаже вярно, това само ще затвърди представата, че авторът на произведението е гениален. Тъй като за половин минута с подръчни средства е направил това, което множество блогъри не могат да направят за десетки години, множество публикувани кники и линкове към тях както и цялата подкрепа от администрацията на блог.бг

Благодаря ти Тлнет.


Тагове:   анализ,   награда,


Гласувай:
0



1. анонимен - Wow!
21.01.2009 15:55
Прекрасен анализ. Трябваше да дебна по-внимателно за глас 1000...
цитирай
2. анонимен - Аз ще го прочета по-късно,
21.01.2009 19:30
защото имам работа тука с едно халдабо. После ще напиша дълъг постинг и очаквам да му направиш задълбочен анализ.
цитирай
3. анонимен - Да, анализът е много задълбочен.
21.01.2009 19:55
Само силата на халдабото ми помогна, както да прочета този неприемливо дълъг текст, така и да вникна в съдържанието му.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: baletlnetpepas
Категория: Други
Прочетен: 939165
Постинги: 385
Коментари: 3854
Гласове: 4536
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031